Első házasok adókedvezménye

Első házasok adókedvezménye

Tartalomjegyzék

Első házasok adókedvezménye

Fogalmad sincs az első házasok kedvezményéről? Mostanában volt az esküvőd, de nem tudod jár-e neked kedvezmény? Ha neked vagy a párodnak ez volt az első házassága, akkor jogosult vagy az első házasok kedvezményére. Tudni szeretnéd, hogy mekkora összeg illet meg  és egyáltalán hogyan tudsz hozzájutni?

Amennyiben ezekre a kérdésekre keresed a válaszokat, olvasd át az alábbi cikkemet!

Adóalapot csökkentő kedvezmények

Ez a kedvezmény az összevont adóalapot csökkentő kedvezmények közé tartozik, ott is az 5. a sorban. Mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy abból az összegből kell levonni a kedvezmény összegét, ami a bruttó jövedelem.

Ha már megemlítettem, hogy ez az 5. kedvezmény a sorban, akkor nézzük meg, mi tartozik még ide:

  1. 4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)
  2. 25 év alatti fiatalok adókedvezménye
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye
  4. személyi kedvezmény
  5. első házasok kedvezménye
  6. családi kedvezmény

Ki veheti igénybe az első házasok kedvezményét?

Az első házasok kedvezményét akkor lehet igénybe venni, ha a házasodó felek közül legalább az egyik félnek ez az első házassága.

Első házasok adókedvezménye-1

Mennyi ennek a kedvezménynek az összege?

Ez a kedvezmény havonta vehető igénybe és havi bruttó összege 33.335,- Ft, ami adóalap csökkentő tételként jelenik meg, tehát ez 5.000,- Ft adómegtakarítást jelent havonta.

Figyelem! Az  első házasok adókedvezménye minden jövedelemre érvényesíthető, tehát az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemre és a tőkejövedelmekre (osztalék, kamatjövedelem) is!

Mikor vehető igénybe az a kedvezmény?

A kedvezmény a házasságkötést követő hónaptól vehető igénybe és 24 hónapon keresztül feltétel nélkül érvényesíthető. Természetesen, ha a felek elvállnak a házasságkötést követő 2 éven belül, onnantól a kedvezmény nem érvényesíthető tovább.

2022-től változott az igénybevétel ideje a 25 év alatti fiatalok esetében, mivel a 25 év alatti fiataloknak jelentős személyi jövedelemadó kedvezmény jár, így sok esetben nincs miből igénybe venniük a kedvezményt. Ezért úgy módosult a 24 hónapos időtartam figyelembevétele, hogy amint a házaspár egyik tagja betölti a 25 éves életkort, onnantól kezdve számít a 24 hónap és akkortól veheti igénybe az első házasok kedvezményét a fiatal házas.

Hogyan vehető igénybe ez a kedvezmény?

A kedvezmény igénybe vehető év közben az adóelőleg megállapításakor vagy év végén az adóbevallás benyújtásakor. Tehát az első esetben havonta keres többet a súlyosan fogyatékos személy, míg a második esetben egy összegben jut hozzá a neki járó kedvezmény összegéhez.

Első házasok adókedvezménye-2

Felhívnám a figyelmedet arra, ha nem dolgoztál egész évben, tehát nem volt minden hónapban jövedelmed, akkor is minden hónapra jár neked az első házasok kedvezménye. Ebben az esetben az adóbevallásod benyújtásakor tudod érvényesíteni a neked járó összeget.

A kedvezmény úgy érvényesíthető, ha a friss házas a munkáltatója vagy kifizetője részére adóelőleg-nyilatkozatban kéri, hogy vegyék figyelembe a neki járó első házasok kedvezményét. Ekkor a nyilatkozatban fel kell tüntetni a házasságkötés idejét, a házaspár tagjainak nevét és adóazonosító jelét.

Az adóelőleg nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról: első házasok kedvezménye adóelőleg nyilatkozat

A másik esetben – tehát adóbevallás benyújtásakor – a friss házasoknak adóbevallásukban kell szerepeltetniük a nekik járó kedvezmény összegét és a bevallás benyújtásával tudják azt visszaigényelni.

2022-től változott az igénybevétel ideje a 25 év alatti fiatalok esetében: mivel a 25 év alatti fiataloknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük, így nincs miből igénybe venni a kedvezményt. Ezért úgy módosult a 24 hónapos időtartam figyelembevétele, hogy amint a házaspár egyik tagja betölti a 25 éves életkort, onnantól kezdve számít a 24 hónap és akkortól veheti igénybe az első házasok kedvezményét a fiatal házas.

Az első házasok kedvezménye közösen vagy megosztva is érvényesíthető. Ez nem azt jelenti, hogy fejenként 33.335,- Ft jár, hanem azt, hogy összesen ekkora összeget lehet havonta figyelembe venni, mint adóalap csökkentő tétel.

Oszd meg, ha tetszett!

Facebook
LinkedIn
Pinterest

Remélem, tudtam neked segíteni, és most már jobban átlátod, mi is ez az első házasok kedvezménye egyáltalán!

Ne hagyd elúszni, vedd igénybe, ha jogosult vagy rá!

Amennyiben segítségre lenne szükséged, keress nyugodtan!