Adókedvezmények

Adókedvezmények

Tartalomjegyzék

Adókedvezmények

Azt mindenki tudja, hogy az embereknek személyi jövedelemadót kell fizetniük minden megszerzett jövedelmükből az államnak, ami a megszerzett bevétel 15%-a.

Léteznek olyan adókedvezmények, melyek az összevont adóalapodat csökkentik, tehát azt az összeget, aminek a 15%-át kell venni – ezeket nevezzük adóalapot csökkentő kedvezményeknek.

De van még egy pár olyan adókedvezmény, melyekkel maga a befizetendő adó csökkenthető. Ezeket összefoglaló néven adókedvezményeknek nevezzük. Az utóbbi években ezeknek a kedvezményeknek a száma nagyon nagy mértékben lecsökkent, de még mindig van egy pár, amit érdemes igénybe venni.

A következőek a kedvezmények:

  1. tevékenységi kedvezmény
  2. rendelkezés az adóról
Adókedvezmények-1

Adókedvezmény – tevékenységi kedvezmény

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység esetén maximum 100.000 Ft-ot lehet igénybe venni évente.

A tételes költségelszámolást választó mezőgazdasági őstermelőt az e tevékenységéből származó jövedelme utáni adó összegéből legfeljebb 100 ezer forint adókedvezmény illeti meg, amely mezőgazdasági csekély összegű, de minimis támogatásnak, vagy halászati csekély összegű, de minimis támogatásnak számít.

Az őstermelői tevékenységből származó jövedelem adóját úgy kell kiszámítani, hogy meg kell határozni az összevont adóalap adóját e jövedelemmel együtt és nélküle is, és meg kell állapítani a két adóösszeg különbözetét. Az adókedvezmény akkor érvényesíthető, ha az őstermelő a bevallásában feltünteti az ügyfélazonosítóját. Erről részletesen a NAV 6. információs füzetében találsz információt. Miután a linkre kattintottál, válaszd a Személyi jövedelemadó fület.

Adókedvezmény – rendelkezés az adóról

Az alábbi számlákra befizetett összegek után tudod a kedvezményeket igénybe venni:

  • önkéntes kölcsönös pénztár
  • NYESZ (nyugdíj előtakarékossági számla) számla
  • nyugdíjbiztosítási szerződés

Önkéntes kölcsönös pénztár

Megkülönböztetünk önkéntes nyugdíjpénztárt, egészségpénztárt és önsegélyező pénztárt.

A nyugdíjpénztárak a nyugdíjcélú megtakarítások gyűjtésére jöttek létre, az egészségpénztárak az egészséggel kapcsolatos kiadások fedezésére, az önsegélyező pénztárak a felmerülő bevételkiesésre, káresetre történő előtakarékosságra.

NYESZ számla

A NYESZ számla jelentése nyugdíj előtakarékossági számla. Alapesetben csak nyugdíjba vonuláskor férhetünk hozzá a pénzünkhöz. Ez a számla arra való, hogy előre félretegyünk a nyugdíjas éveinkre.

Amennyiben többet szeretnél megtudni a NYESZ számlákról, ajánlom figyelmedbe ezt a cikket: nyugdíjmásképpen

Nyugdíjbiztosítási szerződés

A nyugdíjbiztosítás az elsősorban megtakarításként használt modern életbiztosítási konstrukcióknak egy speciális, kifejezetten nyugdíjcélú változata.

Nyugdíj megtakarításod egy saját névre szóló, egyéni megtakarítási számlán gyarapszik, ahol különböző befektetési alapok formájában pénzintézetek kezelik befektetett pénzedet.

Ha többet szeretnél megtudni a nyugdíjbiztosítási szerződésekről, ajánlom figyelmedbe ezt a cikket: nyugdíjbiztosítás kisokos

Milyen adókedvezmény vehető igénybe a fentiek után?

Az önkéntes pénztári adókedvezményre jogosító befizetések után 20% adókedvezményt tudtok igénybe venni, de maximum 150.000 Ft-ot évente – ez évi 750.000 Ft pénztári befizetést jelent.

Pénztártagként egyéni számlád meghatározott részét a rendelkezéstől számított két évre lekötheted. Ekkor vállalod, hogy a lekötött összeget a kétéves időtartamon belül nem veszed igénybe. A lekötött összeg 10%-ának megfelelő összegről rendelkezhetsz egyéni számlád javára, tehát ezt a 10%-ot is vissza tudod igényelni.

A jogszabályban meghatározott prevenciós kiadások után szintén 10%-os SzJa kedvezményt tudsz érvényesíteni.

Arra figyelj, hogy az összes önkéntes pénztárba befizetett díjad után összesen maximum 150.000 Ft-ot tudsz visszaigényelni!

Adókedvezmények-2

A nyugdíjcélú megtakarítások (NYESZ) után 20% személyi jövedelemadó jóváírást tudsz igénybe venni. Ennek jelentése, hogy közvetlenül a nyugdíj előtakarékossági számládra a tárgyévi befizetéseid összegének 20%-át igényelheted vissza személyi jövedelemadódból.

A nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezmény összege maximum évi 100.000 Ftezt a maximumot évi 500.000 Ft befizetésével tudod elérni.

A nyugdíjbiztosítási szerződés alapján befizetett összeg 20%-át igényelheted vissza adójóváírásként, maximum évi 130.000 Ft-ot – ez évi 650.000 Ft befizetést jelent.

Ha többféle megtakarításod is van (pl: önkéntes pénztári és nyugdíj megtakarítási is), akkor a maximálisan visszaigényelhető összeg összesen évi 280.000 Ft.

Arról se feledkezz el, hogy ezeket a visszaigényelt összegeket nem a bankszámládra fogod megkapni, hanem arra a pénztári számládra, ahová a befizetéseid érkeznek.

Oszd meg, ha tetszett!

Facebook
LinkedIn
Pinterest

Remélem, tudtam neked segíteni, és most már jobban átlátod, mik is ezek az adócsökkentő kedvezmények egyáltalán!

Amennyiben segítségre lenne szükséged, keress nyugodtan!