Adóalapot csökkentő kedvezmények

Adóalapot csökkentő kedvezmények

Adóalapot csökkentő kedvezmények

Azt mindenki tudja, hogy az embereknek személyi jövedelemadót kell fizetniük minden megszerzett jövedelmükből az államnak, ami a megszerzett bevétel 15%-a.

Léteznek olyan adókedvezmények, melyekkel csökkenthető a befizetendő adó. Ezeket összefoglaló néven adóalapot csökkentő kedvezményeknek nevezzük.

Azt jelenti ez a kedvezmény, hogy a bruttó jövedelemből kell kivonni a kedvezményt és csak a megmaradt összeg után kell a 15% adót megfizetni.

A következőek a kedvezmények:

 1. 4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)
 2. 25 év alatti kedvezmény
 3. 30 év alatti anyák kedvezménye
 4. személyi kedvezmény
 5. első házasok kedvezménye
 6. családi kedvezmény
Adóalapot csökkentő kedvezmények

A kedvezmények sorrendje nem mindegy, hanem a megadott sorrendben lehet őket igénybe venni.

Ez annyit tesz, hogy ha először igénybe veszed a 25 év alatti kedvezményt és el is fogy a bruttó jövedelmed, tehát nem kell semennyi személyi jövedelemadót sem fizetned, akkor már nem tudod igénybe venni a személyi kedvezményt, hiszen nincs miből.

Másik példával élve, egy 4 gyermekes édesanya egyáltalán nem fizet személyi jövedelemadót, tehát a családi kedvezményt sem tudja igénybe venni – ugyan családi járulékkedvezményt még érvényesíthet vagy akár a férje veheti igénybe a családi kedvezményt.

A lényeg, hogy a kedvezmények a személyi jövedelemadó csökkentésére vonatkoznak, tehát csak addig lehet vonni, amíg még kellene fizetni.

Adóalapot csökkentő kedvezmények igénybevétele

A kedvezmények igénybe vehetőek év közben havonta vagy a személyi jövedelemadó bevallásban érvényesítve – kivéve a 25 év alatti kedvezményt. A 25 éven aluliaknak csak akkor kell nyilatkozatot kitölteni, ha NEM szeretnék igénybe venni az adókedvezményt.

Adóalapot csökkentő adókedvezmények-1

Év közben úgy érvényesíthető, ha a kedvezményt igénybe vevő személy a munkáltatója vagy kifizetője részére adóelőleg-nyilatkozatban kéri, hogy vegyék figyelembe a neki járó adókedvezményt.

Az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges adóelőleg nyilatkozatok letölthető a NAV honlapjáról: adóelőleg nyilatkozatok

A másik esetben – tehát adóbevallás benyújtásakor – az igénybe vevőnek az adóbevallásában kell szerepeltetnie a neki járó kedvezmény összegét és a bevallás benyújtásával tudja azt visszaigényelni.

Amire figyelj adóelőleg nyilatkozat kitöltésénél!

Már többször emlegettem, hogy mikor, kinek és milyen esetben kell adóelőleg nyilatkozatot kitöltenie. Legyenek ezek itt most felsorolva:

 • adóelőleg-nyilatkozat a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének érvényesítéséről
 • nyilatkozat a 25 év alatti fiatalok kedvezményének részben vagy egészben történő érvényesítésének mellőzéséről
 • adóelőleg-nyilatkozat a 30 év alatti anyák kedvezményének érvényesítéséről
 • adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről
 • adóelőleg-nyilatkozat az első házasok kedvezményének érvényesítéséről
 • adóelőleg-nyilatkozat a családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítéséről
 • adóelőleg-nyilatkozat az adóelőleg meghatározásakor figyelembe vehető költségekről

Mindegyikről találtok leírást abban a blogcikkben, amelyik a titeket érintő kedvezményről szól kivéve egyet, az utolsót. Beszéljünk most erről, mivel ez is sokatokat érinthet.

Adóelőleg-nyilatkozat a figyelembe vehető költségekről

Bárkivel előfordulhat, hogy kötnek vele egy megbízási szerződést egy bizonyos munka elvégzésre. Ebben az esetben nyilatkozni kell az úgynevezett költséghányadról. Ez azt jelenti, hogy meg kell becsülni – jobb esetben ki kell számolni –, hogy mennyi költséged merül majd fel az elvégzett munka során, ami a munkával kapcsolatos.

Adóalapot csökkentő adókedvezmények-2

Választhatod azt, hogy 10% a költséghányad, ebben az esetben nem kell számlákat gyűjtögetned, levonják a bevételedből a 10%-ot és a maradék után adózol.

Viszont előfordulhat olyan eset, hogy neked bőven több lesz a felmerülő ráfordításod a munkával, mint 10%. Ebben az esetben a tételes igazolással elszámolható költségek levonását kérheted.

Nagyon figyelj oda, hogy az előre „megsaccolt” összeg inkább alacsonyabb legyen, mint magasabb! Ha alacsonyabb, semmi gond, majd módosítod az adóbevallásodban. Viszont, ha 5%-kal magasabb az általad lenyilatkozott költség, mint amennyiről a végén számlád lesz, akkor már probléma van.

Mi a probléma? Az, hogy a különbség után 39%-os büntetést kell fizetned a NAV-nak, ami nem kevés. Ezen kívül, ha a befizetési különbözet a 10.000 Ft-ot meghaladja (tehát több, mint 10.000 Ft-ot kell ezért személyi jövedelemadóként befizetned), akkor a különbözet után további 12% a különbözeti bírság.

Szóval a lényeg, hogy inkább nyilatkozz kevesebb költségről és majd helyreteszitek, mint többről és jó nagy bírságot fizethetsz a végén.

Oszd meg, ha tetszett!

Facebook
LinkedIn
Pinterest

Hogy melyik kedvezmény mit jelent, ki veheti igénybe és mik az igénybevétel feltételei, azt a kedvezményekre kattintva el tudod olvasni

Remélem, tudtam neked segíteni, és most már jobban átlátod, mik is ezek az adóalapot csökkentő kedvezmények egyáltalán!

Amennyiben segítségre lenne szükséged, keress nyugodtan!