Adóalapot csökkentő kedvezmények

Adóalapot csökkentő kedvezmények

Adóalapot csökkentő kedvezmények

Azt mindenki tudja, hogy az embereknek személyi jövedelemadót kell fizetniük minden megszerzett jövedelmükből az államnak, ami a megszerzett bevétel 15%-a.

Léteznek olyan adókedvezmények, melyekkel csökkenthető a befizetendő adó. Ezeket összefoglaló néven adóalapot csökkentő kedvezményeknek nevezzük.

Azt jelenti ez a kedvezmény, hogy a bruttó jövedelemből kell kivonni a kedvezményt és csak a megmaradt összeg után kell a 15% adót megfizetni.

A következőek a kedvezmények:

 1. 4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)
 2. 25 év alatti kedvezmény
 3. személyi kedvezmény
 4. első házasok kedvezménye
 5. családi kedvezmény
Adóalapot csökkentő kedvezmények-infografika

A kedvezmények sorrendje nem mindegy, hanem a megadott sorrendben lehet őket igénybe venni.

Ez annyit tesz, hogy ha először igénybe veszed a 25 év alatti kedvezményt és el is fogy a bruttó jövedelmed, tehát nem kell semennyi személyi jövedelemadót sem fizetned, akkor már nem tudod igénybe venni a személyi kedvezményt, hiszen nincs miből.

Másik példával élve, egy 4 gyermekes édesanya egyáltalán nem fizet személyi jövedelemadót, tehát a családi kedvezményt sem tudja igénybe venni – ugyan családi járulékkedvezményt még érvényesíthet vagy akár a férje veheti igénybe a családi kedvezményt.

A lényeg, hogy a kedvezmények a személyi jövedelemadó csökkentésére vonatkoznak, tehát csak addig lehet vonni, amíg még kellene fizetni.

Adóalapot csökkentő kedvezmények igénybevétele

Adóalapot csökkentő kedvezmények-1

A kedvezmények igénybe vehetőek év közben havonta vagy a személyi jövedelemadó bevallásban érvényesítve – kivéve a 25 év alatti kedvezményt. A 25 éven aluliaknak csak akkor kell nyilatkozatot kitölteni, ha NEM szeretnék igénybe venni az adókedvezményt.

Év közben úgy érvényesíthető, ha a kedvezményt igénybe vevő személy a munkáltatója vagy kifizetője részére adóelőleg-nyilatkozatban kéri, hogy vegyék figyelembe a neki járó adókedvezményt.

Az adókedvezmény igénybevételéhez szükséges adóelőleg nyilatkozatok letölthető a NAV honlapjáról: adóelőleg nyilatkozatok

A másik esetben – tehát adóbevallás benyújtásakor – az igénybe vevőnek az adóbevallásában kell szerepeltetnie a neki járó kedvezmény összegét és a bevallás benyújtásával tudja azt visszaigényelni.

Amire figyelj adóelőleg nyilatkozat kitöltésénél!

Már többször emlegettem, hogy mikor, kinek és milyen esetben kell adóelőleg nyilatkozatot kitöltenie. Legyenek ezek itt most felsorolva:

 • adóelőleg-nyilatkozat a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményének érvényesítéséről
 • nyilatkozat a 25 év alatti fiatalok kedvezményének részben vagy egészben történő érvényesítésének mellőzéséről
 • adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről
 • adóelőleg-nyilatkozat az első házasok kedvezményének érvényesítéséről
 • adóelőleg-nyilatkozat a családi kedvezmény (és járulékkedvezmény) érvényesítéséről
 • adóelőleg-nyilatkozat az adóelőleg meghatározásakor figyelembe vehető költségekről

Mindegyikről találtok leírást abban a blogcikkben, amelyik a titeket érintő kedvezményről szól kivéve egyet, az utolsót. Beszéljünk most erről, mivel ez is sokatokat érinthet.

Adóelőleg-nyilatkozat a figyelembe vehető költségekről

Adóalapot csökkentő kedvezmények-2

Bárkivel előfordulhat, hogy kötnek vele egy megbízási szerződést egy bizonyos munka elvégzésre. Ebben az esetben nyilatkozni kell az úgynevezett költséghányadról. Ez azt jelenti, hogy meg kell becsülni – jobb esetben ki kell számolni –, hogy mennyi költséged merül majd fel az elvégzett munka során, ami a munkával kapcsolatos.

Választhatod azt, hogy 10% a költséghányad, ebben az esetben nem kell számlákat gyűjtögetned, levonják a bevételedből a 10%-ot és a maradék után adózol.

Viszont előfordulhat olyan eset, hogy neked bőven több lesz a felmerülő ráfordításod a munkával, mint 10%. Ebben az esetben a tételes igazolással elszámolható költségek levonását kérheted.

Nagyon figyelj oda, hogy az előre „megsaccolt” összeg inkább alacsonyabb legyen, mint magasabb! Ha alacsonyabb, semmi gond, majd módosítod az adóbevallásodban. Viszont, ha 5%-kal magasabb az általad lenyilatkozott költség, mint amennyiről a végén számlád lesz, akkor már probléma van.

Mi a probléma? Az, hogy a különbség után 39%-os büntetést kell fizetned a NAV-nak, ami nem kevés. Ezen kívül, ha a befizetési különbözet a 10.000 Ft-ot meghaladja (tehát több, mint 10.000 Ft-ot kell ezért személyi jövedelemadóként befizetned), akkor a különbözet után további 12% a különbözeti bírság.

Szóval a lényeg, hogy inkább nyilatkozz kevesebb költségről és majd helyreteszitek, mint többről és jó nagy bírságot fizethetsz a végén.

Hogy melyik kedvezmény mit jelent, ki veheti igénybe és mik az igénybevétel feltételei, azt a kedvezményekre kattintva el tudod olvasni

Remélem, tudtam neked segíteni, és most már jobban átlátod, mik is ezek az adóalapot csökkentő kedvezmények egyáltalán!

Amennyiben segítségre lenne szükséged, keress nyugodtan!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.