25 év alatti fiatalok kedvezménye

25 év alatti adókedvezmény

25 év alatti fiatalok kedvezménye

Fogalmad sincs mi is ez a 25 év alatti fiatalok adókedvezménye? Nem csodálkozom, mivel teljesen új, 2022. január 1-től él. 25 év alatti vagy és nem tudod jár-e neked a kedvezmény? Amennyiben jogosult vagy rá, hogyan kell ezt igénybe venni és mekkora összegre értendő?

Ha ezekre a kérdésekre keresed a válaszokat, olvasd át az alábbi cikkemet!

Adóalapot csökkentő kedvezmények

Ez a kedvezmény az összevont adóalapot csökkentő kedvezmények közé tartozik, ott is a 2. a sorban. Mit is jelent ez? Azt jelenti, hogy abból az összegből kell levonni a kedvezmény összegét, ami a bruttó jövedelem.

Ha már megemlítettem, hogy ez a 2. kedvezmény a sorban, akkor nézzük meg, mi tartozik még ide:

 1. 4 vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye (NÉTAK)
 2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
 3. személyi kedvezmény
 4. első házasok kedvezménye
 5. családi kedvezmény

Kik jogosultak a kedvezményre?

25 év alatti kedvezmény-1

A nevéből is adódik, hogy ezt a kedvezményt azok vehetik igénybe, akik még nem töltötték be a 25. életévüket és van valamilyen keresetük.

Mennyi ennek a kedvezménynek a jogosultsági időtartama?

Ez a kedvezmény annyira friss, hogy 2022. január 1-én lépett életbe. Figyelembe venni a 2022. január 10-e után kifizetett összegeknél kell. Tehát, ha a decemberi fizetésedet valamiért csak január 11-én kaptad meg, akkor arra az összegre már figyelembe kellett, hogy vegye a munkáltatód a kedvezményt.

A kedvezmény azokra a hónapokra jár, amelyekben a fiatal a 25. életévét még nem töltötte be és abban a hónapban vehető utoljára igénybe, amelyben a betölti a 25. életévét.

Mekkora összegre lehet igénybe venni a kedvezményt?

Bizonyos összevont adóalapba tartozó jövedelmek után a kedvezmény összegéig nem kell a fiataloknak személyi jövedelemadó-előleget fizetniük.

Mennyi a kedvezmény?

A kedvezmény 2022-ben, havonta 433.700 Ft, tehát ennyit kell levonni a bruttó jövedelemből és a maradék után kell a 15% személyi jövedelemadó-előleget megfizetni. Ez havonta 65.055 forint nettó adómegtakarítást jelent.

A teljes adóévre a kedvezmény összege 5.204.400 Ft, ami azt jelenti, hogy évi 780.660 Ft-tal kevesebb adót kell megfizetnie a 25 év alatti fiatalnak.

Ha valaki kíváncsi, hogy mi alapján van megállapítva a kedvezmény összege, akkor ide leírom:

A kedvezmény összege adóévenként legfeljebb a jogosultsági hónapok számának és a teljes munkaidőben alkalmazásban állók KSH által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző év július hónapjára vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének a szorzata (személyi jövedelemadó törvény).

Milyen jövedelemből lehet igénybe venni az adókedvezményt?

Néhány példa, az összevont adóalapba tartozó jövedelmek közül, melyeknél figyelembe vehető az adókedvezmény:

 • munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelem
 • táppénz
 • egyéni vállalkozó vállalkozói kivétje
 • egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelme
 • őstermelői jövedelem
 • megbízási szerződésből származó jövedelem
 • felhasználási szerződésből származó jövedelem

Figyelem! A 25 év alatti fiatalok adókedvezménye nem érvényesíthető ingatlan bérbeadásból származó jövedelemre!

Hogyan vehető igénybe ez a kedvezmény?

25 év alatti kedvezmény-2

A kedvezmény érvényesítését nem kell kérni, mivel a munkáltató vagy a kifizető a jogosultsági hónapokban automatikusan figyelembe veszi, hiszen az látszik, hogy valaki hány éves.

A 25 év alatti fiatalok kedvezménye és az első házasok kedvezményének kapcsolata

2022-től változott az első házasok kedvezmény igénybevétel ideje a 25 év alatti fiatalok esetében.

Mivel a 25 év alatti fiataloknak jelentős személyi jövedelemadó kedvezmény jár, így sok esetben nincs miből igénybe venniük a kedvezményt. Ezért úgy módosult a 24 hónapos időtartam figyelembevétele, hogy amint a házaspár egyik tagja betölti a 25 éves életkort, onnantól kezdve számít a 24 hónap és akkortól veheti igénybe az első házasok kedvezményét a fiatal házas.

Ha a fiatalok 2022. január 1. előtt házasodtak össze, akkor fel kell függeszteni az első házasok kedvezményének igénybevételét addig, amíg az egyik fél be nem tölti a 25. életévét. Amint az egyik fél 25 éves lesz, neki már nem jár a 25 év alatti fiatalok kedvezménye és folytatólagosan igénybe tudja venni az első házasok kedvezményéből maradt részt.

Remélem, tudtam neked segíteni, és most már jobban átlátod, mi is ez a 25 év alatti fiatalok kedvezménye egyáltalán!

Amennyiben segítségre lenne szükséged, keress nyugodtan!

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.